Sokolik kucharz

WYTRAWNE MUFFINKI Z PARÓWKAMI

Składniki

  • 1 opakowanie parówek Sokoliki
  • 3 posiekane dymki
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 125 g startego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • 12 papilotek lub masło do wysmarowania formy 

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę. 
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinno być grudkowata). 
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. 
  • Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.
Sokolik koszykarz

Produkty 
w tym przepisie