Sokolik kucharz

TARTA Z FOODBOLÓWKAMI, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki

  • 1 opakowanie Foodbolówek
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 gruszka
  • 1 por
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Majonez wymieszać z musztardą. Na blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie, zwinąć brzegi i docisnąć widelcem. Środek ciasta posmarować majonezem z musztardą. 
  • Por oczyścić, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Gruszki pokroić na plasterki. 
  • Na cieście rozłożyć plasterki gruszek, por, Foodbolówki i rozdrobniony ser pleśniowy. Wierzch posypać posiekanym tymiankiem. 
  • Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 30 minut, aż wierzch ciasta się pięknie zarumieni.
Sokolik koszykarz

Produkty 
w tym przepisie